Kokoonnumme Rautatientorilla klo 17.
Mielenosoituksen jälkeen järjestetään piknik. Paikka ilmoitetaan myöhemmin.

SUKUPUOLEMME JA KEHOMME OVAT MEIDÄN JA MEILLE KUULUU ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUS
Järjestimme vuosi sitten Transvallankumous nyt! -mielenosoituksen. Järjestämme mielenosoituksen uudestaan samalla nimellä, sillä iso osa vaatimuksistamme on yhä ajankohtaisia. Uudessa hallitusohjelmassa on transihmisten oikeuksia parantavia uudistuksia, mutta nämä uudistukset eivät ole läheskään riittäviä. Hallitusohjelma jättää alle 18-vuotiaat transihmiset kaikkien translain uudistusten ulkopuolelle. Translain muutos ei myöskään vaikuta transpolien portinvartijajärjestelmään: transihmisten tarvitsemat hoidot ovat yhä pitkän ja raskaan psykiatrisen tutkimusprosessin takana. On aika murtaa lääketieteen auktoriteettien valta transsukupuolisuuden määrittelyssä ja transihmisten elämiä koskevissa päätöksissä. Transsukupuolisuutta vain oppikirjojen avulla lähestyvät ja siitä kokemuksellisesti tietämättömät lääkärit eivät saa enää olla esteenä meidän mahdollisuuksillemme muokata kehojamme ja elää todeksi sukupuoliamme.

Translain uudistus ei riitä, sillä valtion ei tulisi ylipäätään kontrolloida ihmisten sukupuolia. Kaikille täysi itsemääräämisoikeus! Me emme halua pyytää valtiota tunnustamaan sukupuoliamme, vaan haluamme enemmän konkreettisia edellytyksiä elää ilman pakkoa myötäillä cisnormatiivista kulttuuria. Haluamme parempia terveyspalveluita, joissa sukupuolen moninaisuus on normi eikä poikkeus. Haluamme esimerkiksi
kehoa muokkaavien hormonien olevan vapaasti saatavilla ilman edellytystä transdiagnoosista. Kaikissa lääketieteellisissä ja juridisissa päätöksissä, jotka liittyvät sukupuolenkorjaukseen, on siirryttävä oitis tietoon perustuvan suostumuksen periaatteeseen (informed consent). Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lääketieteellisten toimenpiteiden kohdalla lääkäri kertoo hoitoja hakevalle tarkemmin hoidoista, niiden vaikutuksista ja niihin mahdollisesti liittyvistä riskeistä, minkä jälkeen henkilö saa itse päättää, mitä hoitoja hän haluaa tai ei halua. Lisäksi transnuorilla tulisi olla mahdollisuus hormoniblokkerihoitoihin, jotka lykkäävät puberteetin ja ei-toivottujen kehollisten muutosten alkamista. On törkeää, että nykyiset hoitokäytännöt jättävät nuoret vaille heidän tarvitsemiaan hoitoja.

Samaan aikaan kun hallitus parantaa transihmisten asemaa, turvapaikanhakijoille suunnitellaan jalkapantarangaistusjärjestelmää. Ihmisoikeuksien edistäminen yhden ryhmän osalta ei riitä, jos samalla toisen ryhmän asemaa huononnetaan. Jalkapantavalvonnan käyttöönottoa on esitetty vaihtehtona säilöönotolle, mutta se mahdollistaisi myös yhä laajemman ihmisjoukon valvonnan pakkokeinoin. Ihmisten liikkumisen vapautta rajoittavista toimista tulisi luopua kokonaan – ei korvata yhtä kontrollikäytäntöä toisella. Ei ole transvallankumousta ilman solidaarisuutta! Meidän on puututtava tämänhetkisiin vääryyksiin ja kamppailtava rasismia vastaan. Vaadimme hlbtiqa-yhteisöiltä solidaarisuutta turvapaikanhakijoita kohtaan. Solidaarisuutemme ei rajoitu vain queer-turvapaikanhakijoihin, vaan vapaa liikkuvuus kuuluu kaikille!

Ei puoluepoliittisia tunnuksia mielenosoitukseen.

Mielenosoitus on osa Transpoliittista toimintaviikkoa 12. – 15.6.

https://www.facebook.com/events/669096916884624/