Putinin Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei tullut täytenä yllätyksenä varmaan kenellekään – olihan sitä pohjustettu jo pidemmän aikaa. Silti sodan mielettömyys iskee niin ukrainalaisten, venäläisten kuin koko maailman kasvoille. Kukaan ei halunnut uskoa tällaiseen siirtoon, mutta ukrainalaiset anarkistit olivat jo kuukausia valmistautuneet pahimpaan, jos sapelinkalistelusta siirryttäisiin tekoihin. Valmistelut olivat kuitenkin pahasti kesken, kun Putin toteutti aikeensa.

Anarkistit perustivat Ukrainassa Комітет Спротиву -vastarintakomitean, Englanniksi Resistance Committee – Union of Anti-authoritarian forces in Ukraine. Komitea koordinoi invaasiota vastustavia toimia. Jotkut ovat lähteneet rintamalle, toiset tekevät mediatyötä. Materiaalista apua on toimitettu esimerkiksi Mariupolissa sodan vuoksi orvoiksi jääneiden lapsien keskukseen ennen kaupungin piiritystä. Komitea on myös auttanut joitakin tovereita pakenemaan konfliktialueilta, mutta ”tusinoittain ja tusinoittain” anarkisteja ja antifasisteja osalllistuu vastarintaan. Sodan ensi päivinä komitea on tarkkaillut Kiovassa syntyviä molemminpuolisen avun vastarintaprojekteja ja valitsee niistä ne, joita voivat tehokkaimmin tukea anarkisteina. Ukrainaan jääneet siviilit ovat kaivaneet juoksuhautoja, valmistaneet Molotovin koktaileja kaupunkisotaa varten, suojanneet hiekkasäkeillä sairaaloita ja asettuneet ihmisketjuksi suojaamaan Zaporižžjan ydinvoimalaa. Tavallinen arki on keskeytynyt, on lähdetty pakoon, pommisuojaan tai taistelemaan.

The Final Straw -radion haastattelema vastarintakomitean edustaja kertoi, ettei heidän tavoitteenaan ole puolustaa Ukrainan valtiota vaan yhteiskuntaa, joka on vielä moniarvoinen. Vaikka Ukrainan valtio on korruptoitunut, uusliberaali, nationalistinen kansallisvaltio, anarkistit haluavat puolustaa sitä Putinin hallintoa vastaan. Samalla komitea haluaa edistää anarkistien näkemyksiä ja näyttää olevansa mukana tässä taistelussa ja pitävänsä kansalaisyhteiskunnan puolia. Vastarintakomitean pidemmän aikavälin tavoite on tulla näkyväksi poliittiseksi voimaksi ja tuoda esiin vapaudellisia näkökulmia.

Vastarintaa Venäjällä

Kun imperialistinen Venäjän valtio tekee sotarikoksia ja perseilee holtittomasti ydinvoimaloiden lähettyvillä, Venäjän ja Valko-Venäjän asukkaat ovat rohkeasti osoittaneet mieltään sotaa vastaan. Varsinkin Valko-Venäjällä kansalaisyhteiskunnan vastarinnan olisi luullut jo loppuneen viime aikojen raskaiden sortotoimien jälkeen. Ruokaa, ei aseita oli viimeinen kaduilla toiminut anarkistijärjestö, ja sekin ilmoitti kuluvan vuoden tammikuussa joutuvansa lopettamaan toimintansa. Kaikesta huolimatta eräänäkin päivänä sodan ensimmäisen viikon aikana Minskissä pidätettiin 800 sodanvastustajaa. Venäjällä pidätettiin lähes 15 000 mielenosoittajaa sodan kahden ensimmäisen viikon aikana. Vuosia jatkuneen repression seurauksena Venäjältä ja Valko-Venäjältä on paennut anarkisteja ja antifasisteja. Merkittävä osa heistä oli asettunut Ukrainaan, jonne lähtömaan agressio nyt osui. Nyt he toimivat Ukrainan hyväksi, mutta ennen kaikkea Putinia vastaan.

Venäjällä on tehty muutakin kuin osoitettu mieltä rauhanomaisesti. Anarkistitoverit ovat hyökänneet polttopulloin Voronezhin kutsuntatoimistoa ja smolenskilaista poliisiasemaa vastaan. Arkangelissa 17-vuotias anarkisti Mihail Zhlobitsky kuoli hyökkäyksessä FSB:n (salainen poliisi, joa pitää tapanaan kiduttaa anarkisteja) toimistoa vastaan. Pietarissa pidätettyä baarityöntekijä Zakhar Tatuikoa syytetään pippurikaasun suihkuttamisesta poliisiupseerin naamaan mielenosoituksessa. Moskovassa 36-vuotias mies pidätettiin epäiltynä huliganismista eli polttopullon heittämisestä päin Kremlin muuria ja sodanvastaisten lentolehtisten levittämisestä.

Muun maailman asettamat talouspakotteet kurjistavat nopeassa tahdissa venäläisten arkea ja aivovuoto on käynnissä. Voimme vain toivoa Putinin suosion nopeaa romahdusta, tiedon pimittämisestä ja valtion propagandasta huolimatta. Viimeisetkin vapaat mediat on vaiennettu, mutta eiköhän jääkaappi taas voita television, kuten venäläinen sanonta kuuluu. Toivottavasti datsojen perunamaat on kuokittu huolella.

Mitä me voimme tehdä?

Mielenosoitukset, graffitit, Venäjän ja Valko-Venäjän mielipidevankien tukeminen, rahan lahjoittaminen, Ukrainan pakolaisten ja venäläisten tovereiden majoittaminen. Kaikki solidaarisuus tulee nyt tarpeeseen. Työpaikoilla, harrastuksissa ja sukulaisten kanssa kannattaa keskustella tilanteesta ja korostaa sitä, että tilanne ei ole tavallisten venäläisten syytä, eivätkä vihapuhe ja -teot heitä kohtaan auta mitään. Venäläisiä on sumutettu ja sorrettu koko Putinin valtakauden ajan. Päinvastoin venäläisten syrjiminen pelaa Putinin pussiin, sillä Moskova kyllä tarkkailee muiden maiden venäläisvähemmistön kohtelua ja uhriutuu siitä tilaisuuden tullen.

Entä jos Venäjä hyökkää jossain vaiheessa tänne? Kannattaa pohtia miten haluaisit itse toimia tilanteessa, ja valmistautua sopivalla tavalla. Pyritkö pakoon ja mitä kautta, vai jäätkö tekemään vastarintaa? Myös kotivara kannattaa pitää kunnossa kaikenlaisten kriisien varalta.

Jos haluat lahjoittaa rahaa anarkistien toimintaan, voit tehdä sen Dresdenin Anarkistisen Mustan Ristin tai Project Solidarityn kautta.

https://operation-solidarity.org/

Lähteet:

Russia and Ukraine: Grassroots resistance to Putin’s Invasion

https://fi.crimethinc.com/2022/02/24/russia-and-ukraine-grassroots-resistance-to-putins-invasion

The Final Straw Radio Podcast: Anarchists in Ukraine Against War

https://thefinalstrawradio.noblogs.org/

Valko-Venäjän Ruokaa ei aseita -ryhmä lopetti toimittuaan viidentoista vuoden ajan

https://takku.net/article.php/2022011015410299

Anarchist fighter on radical anti-war actions

https://fi.crimethinc.com/podcasts/the-ex-worker/episodes/83/transcript

https://twitter.com/theblackheadqua (käytetty 5.2.2022, Twitter on jäädyttänyt tilin)

Lisätietoa:

Ei alueliitoksille ja imperialismille – Autonomisen toiminnan julkilausuma

https://fi.crimethinc.com/2022/02/22/against-annexations-and-imperial-aggression-autonomisen-toiminnan-julkilausuma

Against the Invasion of Ukraine: Support Resistance to the War

https://itsgoingdown.org/stop-the-war-support-resistance/

Анархісти України

Anarchists in Ukraine Against War -podcast

https://podcasts.apple.com/us/podcast/anarchists-in-ukraine-against-war/id1145532412?i=1000552188092

War in Ukraine… Where are the Fascists?

War and anarchists anti-authoritarian perspectives in Ukraine

https://fi.crimethinc.com/2022/02/15/war-and-anarchists-anti-authoritarian-perspectives-in-ukraine

Ukraine: the anarchist response statements