13.syyskuuta 2022 Iranin valtion siveyspoliisi (Islamilainen moraalipoliisi) pidätti 22-vuotiaan Mahsa Aminin. Mahsa pidätettiin Teheranissa siksi, ettei hän noudattanut pukeutumiseen liittyviä lakeja. Kolme päivää myöhemmin, 16.9., poliisi kertoi Mahsan perheelle, että hänen ”sydämensä oli pettänyt” ja hän oli vajonnut koomaan kahdeksi päiväksi ennen kuolemaansa.

Silminnäkijöiden, muun muassa hänen veljensä, kertomukset todistavat, että hänet hakattiin raa’asti pidätyksen aikana. Vuodetut lääketieteelliset tutkimustulokset osoittavat, että hänellä oli aivoverenvuoto ja aivoinfarkti – ulkoisten syiden aiheuttamat ruumiinvammat, jotka viime kädessä johtivat hänen kuolemaansa.

Tietojen julkaisemisen jälkeisinä päivinä massamielenosoituksia puhkesi ympäri Irania tuoden julki suuttumusta poliisin tekemää Mahsan murhaa kohtaan.

Ymmärtääksemme paremmin tätä nopeasti muuttuvaa tilannetta haastattelimme lyhyesti Federation of Anarchism Eraa, järjestöä, jolla on osastot Iranissa ja Afganistanissa.

Tämä haastattelu tehtiin 20.–23.9.2022 välisenä aikana.

Black Rose / Rosa Negra (BRRN): Ensiksi, kuvailisitteko Anarchist Federation of Eraa lyhyesti?

Federation of Anarchism Era (FAE): The Federation of Anarchism Era on paikallinen anarkistiliitto, joka toimii niin kutsutuissa Iranissa, Afganistanissa ja lähialueilla.

Liittomme perustuu synteesianarkismiin, eli hyväksymme kaikki anarkismin suuntaukset paitsi nationalistisen, uskonnollisen, kapitalistisen ja pasifistisen suuntauksen. Olemme toimineet useamman vuoden erittäin sortavissa olosuhteissa kuten Iranissa, joten olemme kehittäneet ja hyödynnämme insurrektionalistisia taktiikoita ja ajattelua.

Me olemme ateistinen järjestö ja näemme uskonnon hierarkkisena järjestelmänä, joka on ikivanha ja sitkeämpi kuin melkein kaikki muut autoritaariset järjestelmät ja hyvin samanlainen kuin kapitalismi ja muut autoritaariset järjestelmät, jotka orjuuttavat ihmisiä nykyään. Meidän näkökulmastamme luokkasodankäynti sisältää sodan pappisluokkaa vastaan, sillä se riistää meiltä vapauden ja autonomian määrittelemällä pyhän ja kielletyn ja valvoo niitä pakkokeinojen ja väkivallan avulla.

BRRN: Kuka oli Mahsa Amini? Koska, miksi ja miten hän kuoli?

FAE: Mahsa Amini, jota hänen perheensä kutsui Jinaksi, oli tavallinen 22-vuotias kurdityttö Saqqezin kaupungista Kurdistanista.

Hän matkusti perheensä kanssa Teheraniin tapaamaan sukulaisia. 13.syyskuuta, Mahsan ollessa veljensä Kiaresh Aminin seurassa, moraalipoliisi eli niin sanottu ”ojennuspartio” pidätti hänet ”sopimattoman hijabin” vuoksi. Kiaresh yritti vastustaa pidätystä, mutta poliisi käytti kyynelkaasua ja pieksi myös hänet.

Monet muut pidätetyt naiset todistivat poliisiauton tapahtumia. Matkalla poliisiasemalle kiinniotetut naiset ja poliisit kiistelivät. Mahsa Amini oli yksi pidätystä vastaan protestoineista. Hän sanoi, ettei ole Teheranista ja että hänet pitäisi päästää vapaaksi.

Poliisi käytti väkivaltaa hiljentääkseen kiinniotetut naiset. Myös Masha piestiin. Silminnäkijät sanoivat, että poliisit iskivät Mahsan päätä lujaa poliisiauton seinää vasten.

Hän oli vielä tajuissaan saapuessaan Moraalisen turvallisuuden toimistolle, mutta muut kiinniotetut naiset huomasivat, että hän näytti huonovointiselta. Poliisi oli täysin välinpitämätön ja syytti häntä teeskentelystä. Naiset jatkoivat vastalauseitaan, jotta Mahsa saisi tarvitsemaansa lääketieteellistä apua. Poliisit vastasivat protestointiin väkivallalla ja pieksivät Mahsan uudelleen, jolloin hän menetti tajuntansa.

Poliisi huomasi tämän ja yritti saada häntä virkoamaan painelemalla hänen rintakehäänsä ja nostamalla sekä hieromalla hänen sääriään. Nämä toimet eivät tuottaneet tulosta, joten seuraavaksi poliisi kävi muiden naisten kimppuun takavarikoidakseen heidän puhelimensa ja kameransa, joilla oli saatettu tallentaa välikohtaus.

Pitkän viivyttelyn ja hukattujen ambulanssin avainten löytymisen jälkeen Mahsa vietiin Kasran sairaalaan.

Mahsan vastaanottanut klinikka väitti instagram-viestissään, että Mahsa oli aivokuollut saapuessaan. Tämä viesti poistettiin myöhemmin.

14.syyskuuta Kasran sairaalassa työskentelevän henkilön ystävän Twitter -tilillä kerrottiin, että poliisi kielsi lääkäreitä, hoitajia ja muuta henkilökuntaa ottamasta mitään kuva- ja videotodisteita ja käski valehtelemaan kuolinsyystä Mahsan perheelle. Uhkailun säikäyttämä sairaala totteli poliisia. Se valehteli vanhemmille, että Mahsa oli ollut ”onnettomuudessa” ja piti häntä elintoimintoja ylläpitävissä laitteissa kaksi päivää. Mahsa julistettiin kuolleeksi 16.syyskuuta. Haktivistit vuotivat hänen kuolinsyynsä kertovat lääketieteelliset skannauskuvat, joissa näkyy luunmurtumia, verenvuotoa ja aivojen turvotusta.

BRRN: Vaikuttiko Mahsan kurdius hänen pidätykseensä ja kuolemaansa?

FAE: Varmasti kurdina Teheranissa oleminen vaikutti Mahsan kuolemaan. Mutta tämän on myös kaikkien naisten todellisuutta. Meidän ei tarvitse kauaa etsiä löytääksemme materiaalia, jossa moraalipoliisi hakkaa ja pakottaa naisia poliisiautoihin sekä heittää naisia ulos liikkuvista autoista ja Hijabi-naiset ahdistelevat naisia ”sopimattomien hijabien” takia. Ja ne videot näyttävät vain murto-osan siitä helvetistä, jossa naiset elävät Iranissa.

Se, että Mahsa liikkui veljensä kanssa pidätyspäivänään, ei ollut sattuma. Iranin patriarkaalisessa yhteiskunnassa naisen täytyy ottaa julkiselle paikalle mukaansa miespuolinen sukulainen, esimerkiksi isä, veli tai serkku, suojautuakseen moraalipoliisilta ja torjuakseen vihamieliset henkilöt. Nuoret parit eivät saa olla julkisesti liian lähellä toisiaan moraalipoliisin pieksennän ja pidättämisen uhalla. Sukulaisuus täytyy todistaa henkilöpaperien avulla. Naisten pidättäminen huulipunien ja kynsilakkojen vuoksi on elävässä muistissa monella Iranin milleniaalilla.

Happohyökkäyksien uhka ”huonon hijabin” takia on toinen painajainen, josta naiset kärsivät Iranissa.

Patriarkaatti ja uskonnollinen itsevalta vaikuttaa kaikkiin naisiin.

BRRN: Miten iranilaiset kuulivat Mahsan kuolemasta? Mikä oli välitön reaktio?

FAE: Kuten selostimme aiemmin, silminnäkijöitä oli niin paljon, etteivät mitkään uhkaukset olisi voineet estää Mahsan kuolemaan liittyviä tietoja vuotamasta julkisuuteen.

On tärkeää tuoda esiin, että Mahsaa hoitanut lääkäri ja Mahsan tilaa ja perheen ahdinkoa dokumentoinut lehtikuvaaja pidätettiin ja heidän tämänhetkinen olinpaikkansa on tuntematon.

Välitön reaktio oli suuttumus. Ihmiset levittivät Mahsan tarinaa jo 14. syyskuuta alkaen. Ihmiset uskoivat vielä silloin, että Mahsa oli koomassa ja että paranemisesta oli vielä toivoa. Sitten kuudestoista syyskuuta hänet julistettiin kuolleeksi.

Ensin oli pieniä mielenosoituksia Kasran sairaalalla, jotka poliisi hajotti. Nykyisen kansannousun kipinät syttyivät Mahsan kotikaupungissa Saqqezissa.

BRRN: Miten laajoja nykyiset mielenosoitukset ovat? Mille alueille Iranissa mielenosoitukset ovat keskittyneet?

FAE: Tilanne elää hyvin nopeasti. Tätä kirjottaessa kansannousun liekit ovat sytyttäneet tuleen 29 provinssia Iranin 31:stä. Yksi tämän kansannousun ominaispiirteistä on se, että se levisi nopeasti suuriin kaupunkeihin, kuten Teheraniin, Tabriziin, Isfahaniin, Ahvāziin ja Raštiin.

Qom ja Mašhad, hallinnon ideologiset linnakkeet, ovat liittyneet kansannousuun. Kishin saari, hallinnon kapitalistinen ja kaupallinen keskus, on myös kapinoinut. Tämä on viime vuosien monimuotoisin kansannousu, jonka olemme nähneet.

Syndikalistit suunnittelevat protesteja tukevaa yleislakkoa 23.9.

Hallinto on suunnitellut aseistettua mielenosoitusta samalle päivälle. Paljon on tapahtumassa.

BRRN: Miten Iranin valtio on vastannut mielenosoituksiin?

FAE: Hallinnon välitön vastaus oli vähemmän raaka kuin aiemmilla kerroilla. Yksi syy oli se, ettei se ollut valmistautunut. Se ei odottanut näin voimakasta reaktiota. Suurempi syy on se, että Ebrahim Raisi (Iranin presidentti, uskonoppinut ja konservatiivipoliitikko. Suom. huom.) oli tapahtumahetkellä YK:n kokouksessa. Johtavien auktoriteettihahmojen poissaolo, Mahsan julkistettu tarina ja protestit sekä kansainvälisen yhteisön vahtiman hallituksen tuntema paine on pysäyttänyt verilöylyn toistaiseksi.

Alkää ymmärtäkö väärin. Poliisi on tappanut ja vahingoittanut useita ihmisiä protestien alusta saakka. Jotkut heistä olivat kymmenvuotiaita lapsia ja viisitoistavuotiaita teinejä. Mutta marraskuussa 2019 hallinto tappoi useita tuhansia ihmisiä kolmessa päivässä.

Kaikissa aiemmissa kansannousuissa poliisi ei ollut ihmisten raivon suora kohde. Ei tällä kertaa. Poliisit ovat pahiksia tällä kertaa ja ihmiset janoavat heidän vertaan. Tämä on poliiseille kuluttavaa fyysisesti ja henkisesti, mikä on meille hyvä uutinen.

Tällä hetkellä Saqqez ja Sanandaj ovat häikäilemättömien tukahduttamistoimien kohteena. Hallinto on tuonut paikalle tankkeja ja raskaita miehistönkuljetusajoneuvoja tukahduttaakseen kansannousun siellä. Useissa raporteissa kerrotaan kovien panoksien ampumisesta mielenosoittajia kohti.

Mielenosoitukset jatkuvat yhä. Poliisiautoja kaadetaan. Poliisiasemille tunkeudutaan ja niitä poltetaan poroksi. Meidän täytyy aseistaa itsemme poliiseilta ryöstetyillä aseilla. Sitten astumme kokonaan uuteen vaiheeseen kapinassa.

BRRN: Onko todenmukaista kutsua näitä mielenosoituksia luonteeltaan feministisiksi?

FAE: Kyllä, ehdottomasti. Kuten kaikissa kansannousuissa, pinnan alla kyti monenlaisia kehityskulkuja ja liikkeitä.

Voidaan sanoa, että hijabin käyttöön liittyvät viimeaikaiset kurinpalautustoimet ja moraalipoliisin lisääntynyt raakuus oli seurausta iranilaisten naisten spontaanista, autonomisesta ja feministisestä itseorganisoitumisesta. Aiemmin tänä vuonna naiset alkoivat Iranissa laittaa mustalle listalle ja boikotoida ihmisiä ja yrityksiä, kuten kahviloita, jotka tiukasti vaativat hijabin käyttöä. Liike oli rakenteeltaan hajautettu ja johtajaton ja se pyrki luomaan turvallisia tiloja naisille ja LGBTQ-yhteisön jäsenille.

Se raaka sorto saavutti huippunsa tällä hetkellä, kun naiset ovat eturintamassa kaikkialla, polttaen huivejaan ja vetäen poliiseja turpaan ilman hijabeja. Kansannousun pääiskulause on ”Nainen, elämä, vapaus”, joka on peräisin Rojavasta, yhteiskunnasta, jonka päämäärät perustuvat anarkistiseen, femínistiseen ja maalliseen ideologiaan.

BRRN: Mitä poliittisia ryhmittymiä (järjestöjä, puolueita, ryhmiä), jos mitään, on mukana mielenosoituksissa?

FAE: Monet järjestöt, puolueet ja ryhmät yrittävät omia tai vaikuttaa mielenosoituksiin omaksi edukseen joka kansannousussa.

Suurin osa niistä joutui ylitsepääsemättömiin ongelmiin tämän kansannousun aikana.

Ensin monarkistit. Reza Pahlavi, erittäin kuolleen entisen Iranin shaahin tyhjäntoimittajapoika ja henkilö, jota pönkittää varastettu raha ja Iranin ulkopuoliset mediakanavat, ehdotti yleisen suuttumuksen ja välittömien protestien aikana kansallista surupäivää, sen sijaan että olisi käyttänyt resurssejaan kapinan avittamiseen. Ihmiset vihdoin näkivät hänet sinä huijarina mikä hän on. ”Kuolema sortajille, niin Shaahille kuin Johtajalle” raikui ympäri Irania.

Seuraavaksi MEK eli Iranin Kansan mujahedin -järjestö. MEK:lla on ideologinen ongelma kansannousun kanssa. Se on kultti, jonka naisjäsenet pakotetaan käyttämään punaista huivia. Järjestö yhdisti alussa marksismia ja islamilaisia ideologioita, mutta marksilais-leniniläiset kaappasivat sen ennen vuotta 1979, sitten se muuttui kapitalistisia ja imperialistisia valtioita palvelevaksi kultiksi, joka se nykyään on. Kuitenkin naiset Iranissa polttavat tällä hetkellä päähuiveja ja Koraaneja. MEK:lla ei ole mitään annettavaa nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä.

Sitten kommunistiset puolueet, jotka halveksivat Rojavaa ja puhuvat aina pahaa siitä. Heidän vääräksi osoitetut ja ruosteiset luokka-analyysinsa eivät lisää heidän suosiotaan täällä.

Huolimatta siitä, että he puhuvat ja propagoivat kannattavansa maallisuutta ja feminismiä, heillä ei ollut yhtään naisten vapautukseen liittyvää iskulausetta. Ja heidän ideologiansa estävät heitä huutamasta iskulausetta ”Nainen, elämä, vapaus”. Heillä ei ollut mitään sanottavaa, joten he sulkivat suunsa. Tämän vuoksi he ovat heikommin läsnä protesteissa nykyään.

Anarkistiliike kasvaa Iranissa. Siitä, että tämä kansannousu on johtajaton, feministinen, antiautoritaarinen ja Rojava-iskulauseita huutava, johtuu, että anarkistit, niin liittoon kuuluvat kuin kuulumattomat, ovat voimakkaasti mukana tässä kansannousussa. Valitettavasti moni ovat pidätetty ja myös loukkaantunut.

Me työskentelemme toteuttaaksemme tämän liikkeen antikapitalistiset mahdollisuudet. Koska Islamilainen tasavalta on kuolonkultti ja uskonto, patriarkaatti, rasismi ja kapitalismi ovat sen ideologiset tukipylväät.

Elääksemme meidän täytyy olla vapaita ja niin ei voi olla ilman, että naisten vapautuminen on eturintamassa

BRRN: Solidaarisuutta. Kiitos ajastanne.

FAE: Solidaarisuutta.

Lähde: https://blackrosefed.org/iranian-anarchists-on-demonstrations-in-response-to-police-murder-of-mahsa-amini/

Federation of Anarchism Era:

Verkkosivu https://asranarshism.com/

Twitter @asranarshism

Telegram https://t.me/joinchat/R7DGlUUVE6Pzt9kPM_jAuw