“OLEN SYYLLISTYNYT VAIN YRITYKSEEN AUTTAA KANSAANI. TÄSTÄ SYYSTÄ ON HYVIN MAHDOLLISTA ETTÄ VIETÄN LOPUN ELÄMÄÄNI VANKILASSA.”

Leonard Peltier on 40-vuotias Arishinabe/Lakota-intiaani. Hän on syntynyt ja elänyt nuoruutensa Turtle Mountainin reservaatissa Pohjois-Dakotassa. Sieltä ovat lähtöisin juuret hänen toimintaansa oman kansansa, intiaanien etujen ajamiseksi. Hän on muun muassa toiminut johtajana Amerikan Intiaaniliikkeessä (American Indian Movement = AIM).

Tänä päivänä Leonard Peltier istuu vankilassa, syynä 14 vuoden takaiset tapahtumat.

Kesäkuussa 1975 Pine Ridgen reservaatissa käytiin liittovaltion poliisin ja Oglala-kylään leiriytyneiden intiaanien kesken tulitaistelu. Tässä yhteenotossa saivat surmansa kaksi FBI:n agenttia ja Lakota-intiaani Joe Stuntz.

Neljää intiaania syytettiin FBI:n agenttien murhasta. Syytetyistä Peltier pakeni Kanadaan, loput kolme syytettyä vapautettiin Iowan Cedar Rapidissa pidetyssä oikeudenkäynnissä.

USA:n hallitus vaati väärennettyjä asiakirjoja käyttäen Kanadaa luovuttamaan Peltierin. Pitkällisen oikeusprosessin jälkeen tähän suostuttiin. Myöhemmin huomattuaan tulleensa huijatuksi Kanadan parlamentti on toistuvasti yrittänyt saada luovutuksen julistetuksi laittomaksi ja Peltierin takaisin Kanadaan.

Peltierin oikeudenkäynti alkoi Fargossa, Pohjois-Dakotassa keväällä 1977. Myrtle Poor Bear, nainen joka oli aikaisemmin uskotellut olevansa Peltierin rakastajatar perui aikaisemmat puheensa. Hän oli aiemmin todistanut nähneensä Peltierin ampuvan FBI:n miehet, nyt hän väitti todistaneensa väärin FBI:n uhkaamana. Syyttäjä ei käyttänyt Poor Bearia todistajana, eikä puolustus saanut siihen lupaa istuntoa Johtaneelta tuomarilta. Peltier tuomittiin 60 vuodeksi vankeuteen.

Puolustus valitti tuomiosta St.Louisin vetoomustuomioistuimeen, joka sitten pitikin kuulustelun kolmen tuomarin Johdolla. Tuomiota ei muutettu. Eräs tuomareista, William Webster, nimitettiin FBI:n johtoon muutama päivä kuulustelun jälkeen.

Puolustus pyysi uutta kuulustelua kaikkien vetoomustuomioistuimen kymmenen tuomarin läsnäollessa. Tähän ei suostuttu, mutta uusi kolmen tuomarin kuulustelu järjestettiin. Tuomarit olivat samat kuin aikaisemmin, vain Websterin tilalla oli toinen mies. Juttu siirtyi liittovaltion Korkeimpaan Oikeuteen.

Peltierin tapaus synnytti kansalaisliikkeen Yhdysvalloissa ja Kanadassa sekä herätti huomiota Euroopassa. Perustettiin Kansainvälinen Leonard Peltierin Puolustus Komitea (Leonard Peltier Defence Committee). Yhdysvaltain Korkein Oikeus lupasi antaa vastauksensa 12.2. 1979.

Tammikuun 10. päivänä aloittivat Peltierin tukijat 24 tunnin yhtämittaisen vartioinnin Korkeimman Oikeuden rakennuksen ulkopuolella Washingtonissa. 11.2. paikalla pidettiin mielenosoitus. AIM:n Johtaja John Trudellin piti palopuheen FBI:n päämajan edessä. Seuraavana aamuna Trudellin koti Nevadassa paloi perustuksiaan myöten. Trudellin vaimo, kolme lasta sekä anoppi menehtyivät liekkeihin.

Korkein Oikeus siirsi 12.2. päätöksentekoa kahdella viikolla. Vastaus tuli lopulta kylmänä suihkuna LPDC:n niskaan. Oikeus ei katsonut tarpeelliseksi ottaa asiaa uudelleenkäsittelyyn, niinpä Peltierin Fargossa saama tuomio jäi voimaan. Peltier suljettiin Lompicon vankilaan Los Angelesin lähelle.

Vankilassa eräs vanki kertoi Peltierille, että hänet oli palkattu tappamaan Peltier. Tätä vankia oli syytetty erään oklahomalaisen poliisin murhayrityksestä. Poliisi oli invalidisoitunut ja istui nyt pyörätuolissa. Ja mikäli USA:ssa saa syytteen sellaisesta rikoksesta, on olemattoman pienet mahdollisuudet syytteen peruuttamiseksi. Niinpä tämä oli tehnyt hallituksen kanssa sopimuksen Peltierin murhaamisesta, ja syyte oli peruutettu.

Peltier otti asian vakavasti ja päätti käyttää ensimmäistä mahdollisuutta paeta. Kesäkuussa 1979 Lompocista pakeni kolme vankia. Chikano Bobby Gene Garcia saatiin heti kiinni. Lakota Dallas Thundershield ammuttiin vankilan edustalle. Leonard Peltier vangittiin viisi päivää myöhemmin. LPDC:n koordinaattori Rogue Orlando Duenas pidätettiin pakenijoiden auttamisesta.

03peltier2Peltierin, Garcian ja Duenasin oikeudenkäynti marras – joulukuussa -79 johti poliisien ja LPDC:n kannattajien välisiin mellakoihin Los Angelesissa. Erityisen häpeämättömänä tekona intiaanit pitivät buddhalaisten munkkien ja intiaanien yhteisen jumalanpalveluksen keskeyttämistä ja pyhien esineiden järjestelmällistä tuhoamista.

Eivätkä poliisin iskut loppuneet tähän. Duenasin saatua vapauttavan päätöksen Joulukuun oikeudenkäynnissä, päättivät ilmeisesti päätökseen tyytymättömät poliisit itse suorittaa rangaistuksen toimeenpanon. Alkuvuodesta -80 Duenas katosi kalastusmatkallaan eikä hänen ruumistaan ole löydetty vielä tähän päivään mennessä.

Kun Peltier viimeksi kääntyi asiassaan kahdeksannen tuomiopiirin valitustuomioistuimen puoleen, olivat tuomarit hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että hallitus oli valmistanut murha-aseen, tuomari oli tehnyt oikeudenkäynnissä väärän päätöksen ja siten estänyt Peltieriä puolustautumasta järkevästi; useimmat syyttäjän todistajat olivat todistaneet väärän valan ja FBI oli toiminut laittomasti. Kaikesta tästä huolimatta oikeus kieltäytyi ottamasta asiaa uudelleenkäsittelyyn. Samassa oikeudenkäynnissä, kymmenen vuotta Fargon oikeudenkäynnin jälkeen, tuomarit olivat kovasti ristikuulustelleet syyttäjä Lynn Crooksia valitustuomioistuimessa. He halusivat tietää täsmälleen mistä Peltieriä oli syytetty, oliko syyte koskenut “avustamista” vai “murhaa”. Silloin Crooks antoi tuomarille lausunnon, jonka mukaan hallitus ei tiedä, kuka murhasi agentit, eikä kuinka Leonard Peltier liittyi ko. asiaan. Tämä on siis täysin päinvastoin kuin se, mitä he ovat kertoneet ihmisille kymmenen viime vuoden ajan. He ovat kertoneet Peltierin tuomitun ilman epäilyksen häivääkään todisteiden oltua vakuuttavat. Kun syyttäjää hieman painostettiin, totuus tuli esiin.

Peltierin terveydestä ei ole huolehdittu riittävästi vankilassa. Vuonna 1986 hänen toisen silmänsä verkkokalvon päälaskimo puhkesi aiheuttaen massiivisen verenvuodon silmässä. Viranomaiset eivät antaneet hänelle mahdollisuuksia pikaiseen hoitoon akuutissa tilanteessa. Myöhemmin lääkärin tutkimukset
kuitenkin tehtiin ja Peltier sai lääkkeitä. Vankilan johto esti Peltieriä käyttämästä kaikkia määrättyjä lääkkeitä. Peltier on puutteellisen hoidon johdosta menettänyt 80% vasemman silmänsä näöstä. Tämä kaikki panee ajattelemaan, mitä kaikkea tapahtuukaan pääsemättä julkisuuteen.

1986 Leonard Peltierille myönnettiin Espanjan Ihmisoikeuskomitean vuotuinen palkinto, jonka Nelson Mandela sai vuotta aikaisemmin.

Peltierin tapauksesta on kirjoitettu ainakin kaksi kirjaa. Toista niistä, Peter Matthiessenin “In the Spirit Of Grazy Horse” on mahdoton saada kirjakaupoista. Yhdysvaltain hallitus pysäytti kirjan myynnin muutamia kuukausia sen julkaisemisen jälkeen. Toinen kirja, South End Pressin kustantama “The Trial of L. Peltier” on edelleen saatavissa.

Neuvostoliitto on tukenut Peltieriä hänen kamppailussaan vapautensa puolesta. Hänelle on virallisesti myönnetty turvapaikka sieltä.

Kanadan Anarkistinen Musta Risti pyytää kansainvälistä apua. Siis Kanadan lähetystöön ilmoittamaan kantamme Peltierin puolesta ja vaatimaan Kanadan hallitusta toimimaan aktiivisesti Peltierin luovuttamiseksi takaisin Kanadaan.

Myös Yhdysvaltain lähetystö voisi olla sopiva kohde protestitoimille.

Suomen Anarkistinen Musta Risti kiittää Sirpa Hytöstä virikkeistä ja lisäinformaatiosta.

Artikkeli on julkaistu Kapinatyöläinen #3 (3/89) -lehdessä.