Anarkistinen Musta Risti on kansainvälinen anarkistiryhmien verkosto, joka työskentelee auttaakseen anarkisti- ja muita luokkataistovankeja sekä taloudellisesti että moraalisesti.

Anarkistinen Punainen Risti aloitti toimintansa Tsaarin Venäjällä tukemalla poliittisia vankeja sekä organisoimalla työläisten itsepuolustusryhmiä kasakka-armeijaa vastaan.

Venäjän sisällissodan aikana ryhmä muutti nimensä Mustaksi Ristiksi välttääkseen kytkentöjä Kansainväliseen Punaiseen Ristiin, joka myöskin toimi maassa.

Bolshevikkien vallankaappauksen jälkeen Musta Risti siirtyi Berliiniin, jossa se keskittyi vankien aputoiminnan lisäksi tukemaan Iralian fasismin uhreja. Tämän jälkeen fasismin nousu sekä talouslama mursivat järjestön totaalisesti.

60-luvulla Musta Risti -toiminta osoitti elpymisen merkkejä, tällä kertaa tukikohtana oli Englanti (Lontoo). Tukitoiminnan pääpaino kohdistui edelleen fasismin uhreihin, joita virui tuhansittain Espanjan vankiloissa. Itseasiassa vankien suuri määrä oli myös osoitus siitä, ettei espanjalaistovereiden vastarinta ottanut laantuakseen. Osaltaan tämä oli myös AMR:n ansiota.

Tällä hetkellä Musta Risti-sektioita toimii useassa eri massa ympäri maailman. Kansainvälinen vankienaputoiminta koostuu henkilökohtaisista kontakteista, vankilavierailuista, rahallisesta tuesta, vetoomuskampanjoista, solidaarisuusmielenosoituksista jne.

Artikkeli on julkaistu Kapinatyöläinen #3 (3/89) -lehdessä.