Kun Berliinin muuri murenee mahdollisuus yhä yhtenäisempään työväenluokkaan kasvaa. Liian kauan yläluokka on jakanut meidät itään ja länteen. Ja kuka tämän jaon murskasi? Ei Thatcher, ei Kohl eikä muutkaan vainoharhaiset lännen politiikot, joille sana vapaus on vain yksi äänenonginnan väline.

Itä-Saksan työväenluokka painui kaduille taistelemaan muutoksen eteen samalla kuin keskiluokkaiset, hyvin koulutetut nuoret juoksivat Mercedeksen “johtotähti” merkkinään länteen. Muutamassa viikossa työväenluokka pakotti kommunistisen puolueen pistämään muurinmurtajat toimeen.

ILLUUSIOT

Monilla itä-saksalaisilla voi olla illuusioita lännestä. Nämä illuusiot tulevat pian katoamaan kauniina unelmina. Eräs itä-saksalainen nainen sanoi tv-haastattelijalle: “Ihmiset luulevat lännen olevan kultainen paratiisi, jossa kaikki on vapaata. Luultavasti vain kolmannes lähtijöistä tulee pärjäämään. Muiden on pakko tulla takaisin.”

Ennen kuin itä-saksalaiset innostuvat liikaa “uudesta demokratiastaan” heidän tulisi katsahtaa Puolan viime aikojen tapahtumia.

Solidaarisuus ammattiliitto otti osaa kommunistien kanssa uuteen hallitukseen, joka ensitöikseen kiristi työväenluokan nälkävyötä.

HINNAT PILVIIN

Tupakan, autojen, ruuan ja hiilen hinnat ovat nousseet pilviin Solidaarisuuden hallituskaudella. Jatkuvat peruselintarvikkeiden hinnankorotukset ovat johtaneet jo mellakoihin kaduilla.

Kaikki eivät kuitenkaan kärsi Puolassa. Siellä myydään uusia BMW:itä ja Mersuja yhä kovempaan tahtiin.

Puolan uusi, rikas roskaväki syö varsovalaisissa hienostoravintoloissa aterioita, joiden hinta on tavallisen puolalaisen kahden viikon palkka. Kommunistipuolueen byrokraatit ovat saaneet seurakseen uusrikkaat porvaripossut.

Tätä ei itä-saksan työväenluokan tule sallia tapahtuvaksi omassa maassaan. Heidän täytyy kaataa hallitus lopullisesti eikä tyytyä myönnytyksiin.