Suora toiminta on lisääntynyt viime vuosina, joten annamme tässä pari käytännön vinkkiä miten välttää kiinnijoutuminen. Nämä neuvot ovat työkaluja, aseita taistelussa. Tärkeintä on kuitenkin aina se, miksi jokin asia tehdään ja mitä sillä tahdotaan saavuttaa, eli toiminnan poliittinen sisältö.

Ennen toimintaa

Älä puhu liian paljon ennen iskua: Älä puhu muiden kuin osallistujien kanssa iskusta. Voimme puhua iskuista ja niiden merkityksestä, vahvoista ja heikoista puolista – ilman että tiedämme ketkä ovat jonkin tietyn iskun takana.

Älä puhu liian vähän: Suunnittele osallistujien kanssa perusteellisesti miten isku toteutetaan, viimeistä piirua myöten. Miltä kohde näyttää? Kuka tekee mitäkin? Miten poistutte kohteesta? Minne suunnistatte sen jälkeen? jne. Puhukaa myös siitä miksi teette ko. asian ja peloistanne (jos tunnette sellaista), niin että voitte olla varmoja toisistanne ettei kukaan murru paineen alla.

Kun lähdette

Poistakaa kaikki johtolangat asunnoistanne: Jos joku jää kiinni paikanpäällä tai jotakuta epäillään, niin poliisi voi tehdä kotitarkastuksen. Kotonasi ei pidä olla mitään mikä voitaisiin yhdistää iskuun, kuten esim. ehdotus julkilausumaksi, tietoja kohteesta ym. Puhdista taskusi osoitteista ja puhelinnumeroista ennen kuin lähdet suorittamaan iskua (poliisi kopioi osoitemuistioita!).

Älkää herättääkö huomiota: Pukeutukaa ja käyttäytykää normaalisti.

Iskun aikana

Jättäkää jälkeenne niin vähän johtolankoja kuin mahdollista: kaikki mitä jätätte

Sormenjälkiä: Käyttäkää hansikkaita ja varmistakaa, että kaikki mitä otatte mukaanne on puhdistettu sormenjäljistä. Metallista, erityisesti teräksestä ja kuparista EIVÄT sormenjäljet lähde pyyhkimällä. Sormenpäissä oleva luonnollinen happo syövyttää metallia ja se pitää hioa hiekkapaperilla, jotta jäljet lähtisivät.

Älä käytä samaa menettelytapaa useita kertoja: Jos esim. otat monta maalinjämää ja sekoitat ne niin sinulla on ainutlaatuinen värisekoitus. Jos käytät tätä maalia useissa eri iskuissa, niin poliisi saa todisteen siitä, että kaikkien näiden iskujen takana on yksi ja sama henkilö. Muista myös, että kengänpohjat ja autonrenkaat jättävät jälkiä, joita voidaan vertailla aikaisemmista iskuista kerättyihin jälkiin.

Tuli ei tuhoa kaikkia jälkiä: Poliisin teknikot onnistuvat usein selvittämään miten palo on sytytetty ja mitä aineita on käytetty.

Älä kirjoita iskulausetta omalla käsialallasi: Käsinkirjoitettu graffiti on yhtä henkilökohtainen kuin nimikirjoitus. Jos poliisin käsiala-asiantuntijat saavat näytteen käsialastasi, niin myös spray-maalilla tehty iskulause VOI olla paljastava. Käytä mieluummin kirjainmalleja kun maalaat, tai kirjoita lohkokirjaimia väärällä kädellä takaperin.

Iskun jälkeen

Heitä pois kengät, hansikkaat ja mahdollisesti myös vaatteet: Erityisesti kengät ja hansikkaat raahaavat mukanaan jälkiä tekopaikalta, kuten esim. hiekkaa ja hiukkasia (jotka useimmiten kyllä lähtevät pesussa). Jos esim. lasiruutu rikotaan, niin siitä lentää pieniä lasihiukkasia, jotka tarttuvat vaatteisiin ellet seiso tarpeeksi kaukana rikottavasta lasista. Myös bensiini tarttuu vaatteisiin ja iholle, joten kylpy iskun jälkeen ei olisi pahitteeksi.

Julkilausumat: Hyvin suoritetun iskun jälkeen on julkilausuma poliisin ainoa johtolanka, joten ei ainuttakaan sormenjälkeä paperiin, kirjekuoreen tai postimerkkiin. Älä kirjoita julkilausumaa käsin. Kaikki kirjoituskoneet kirjoittavat eritavalla, joten julkilausuma voidaan yhdistää tiettyyn koneeseen.. Tämän johdosta poliisi voi sanoa onko samalla kirjoituskoneella kirjoitettu useampia julkilausumia. Käytä siksi esim. julkisia kirjoituskoneita joita ei voi yhdistää tiettyyn henkilöön ryhmän sisällä. Varma tapa on ensin kirjoittaa tekstikoneella, sen jälkeen laittaa päälle ohut paperi, josta näkyy läpi, ja kopioida teksti käsin. Näin saatu tulosta ei voi jäljittää kenenkään kirjoituskoneeseen tai käsialaan.

Älä soita lehdistölle: He nauhoittavat useimmiten puhelut, ja äänesi on yhtä yksilöllinen kuin käsialasikin.

Älä puhu puhelimessa: iskuista, joita ei vielä ole suoritettu tai joissa olet ollut mukana. Ei voi koskaan olla varma kenen puheluita meidän rakas SÄPOmme kuuntelee.

Älä nyt pelästy kaikesta tästä, kerromme vain mitä poliisi VOI tehdä, emme mitä se joka kerta tekee. Jos sinun tekee esim. mieli rikkoa kapitalistipankin ikkuna, niin poliisilla ei ole aikaa eikä voimavaroja etsiä syyllinen käsiinsä, ellet jää itseteosta kiinni. Mutta jos olet ajatellut sabotoida Shellin huoltamoa, niin ei ole haitaksi vaikka luet tämän vielä toistamiseen. Vaikka poliisi löytäisikin jälkiä, jotka viittaisivat sinuun, niin ne ovat harvoin riittävä todiste oikeudessa. Useimmiten he tarvitsevat myös tunnustuksesi, joten kiellä aina kaikki, kaikissa tilanteissa.

Pidä hauskaa ja onnea!

Meidän ilomme – heidän painajaisensa!

JOS JÄÄT KIINNI

“Ennemmin tai myöhemmin joudut poliisikuulusteluun. Velvollisuutesi on silloin kertoa nimesi, sosiaaliturvatunnuksesi ja osoitteesi. Sen jälkeen sinulla on oikeus olla sanomatta mitään tai vaatia avuksesi kuulusteluihin lakimiestä. Ajattele, että kuulustelijasi on vihollisesi, vaikka hän saattaa vaikuttaa mukavalta ja on ystävällinen sinulle. Mutta heidän työnsä on pistää sinut vankilaan. Kuulusteluun pitää osallistua vain jos olet ehdottoman varma että aiot pysyä siinä tarinassa minkä kerrot myös mahdollisessa oikeudenkäynnissä. Älä koskaan puhu muista henkilöistä kuin itsestäsi. Jos osallistut kuulusteluun, niin se on oma valintasi, eikä sen pidä vahingoittaa ketään muuta, sillä silloin ehkä tuhoat jonkun toisen tarinan/alibin. Periaatteessa olen sitä mieltä, että poliisikuulusteluun ei pidä koskaan osallistua. Meidän ei pidä ryhtyä siihen leikkiin missä poliisi määrää säännöt. Jos poliisilla on 40 epäiltyä ja 30 “todistaa” syyttömyytensä, niin heillä on vain 2 jäljellä. Todellinen solidaarisuus on sitä, että vaikenee kuin muuri, myös silloin kun itse on täysin syytön. Sitä paitsi, miksi meidän pitäisi todistaa syyttömyytemme? Päinvastoin heidänhän pitää todistaa meidät syyllisiksi. Uskalla kieltäytyä vastaamasta!” – Patrik Lundgren

Brand nr.32-33

Artikkeli on julkaistu Kapinatyöläinen #5 (1/90) -lehdessä.