8000 fanaattista äärivasemmistolaista tuli yhtenä päivänä pakolaisina Suomeen Neuvostoliitosta!

Tämä tapahtui 18.3.1921. Tasan 70 vuotta sitten sattunut Kronstadtin kapina osoitti koko maailmalle lopullisesti, että Neuvostoliitto ei ollut mikään ‘Työläisten ja Talonpoikien Valtio’, vaan tavallinen oikeistodiktatuuri. Valitettavasti Neuvostoliiton ulkopuolella on ollut tavallista, että jotkut keskiluokan yliopistointellektuellit ovat rahanansaitsemistarkoituksessa kertoneet työläisparoille satuja.

Neuvostoliiton virallinen historia sisältää kaikenlaisia propagandaväitteitä Kronstadtista. Kuitenkin myös latteat tosiasiat on kirjattu ylös avoimesti. Kun maailmansota puhkesi v.1914, kerättiin Kronstadtin saarelle Pietarin edustalle asevelvollisina Pietarista lähinnä ammattitaidottomia työläisiä. Nämä tekivät kolme vallankumousta, joista kolmas valitettavasti epäonnistui.

Neuvostoliiton virallinen historia myöntää, että noin viidestäkymmenestätuhannesta työläisestä ja asevelvollisesta 200 käveli jään yli Pietariin. Loput ottivat yhteen Leninin joukkojen kanssa, koska bolshevikit olivat heidän mielestään kansan tahdon vastaisia äärioikeistolaisia.

Kronstadtin kapina onnistuttiin kukistamaan käyttämällä kielitaidottomia joukkoja – kuten suomalaisia punapakolaisia, joista osa todistettavasti pakotettiin ampumisen uhalla opettelemaan parissa tunnissa kiväärin käyttö ennen tykinruoaksi joutumista. Venäjää puhuvilta yksiköiltä kerättiin ainakin osittain kiväärit pois ja suljettiin arestiin kasarmeille.

Kronstadtin kapina onnistuttiin juuri ja juuri kukistamaan. Tällöin 8000 käveli jään yli Terijoelle. Porukka pistettiin kolmeen keskitysleiriin. Lenin pyysi avoimesti lähettämään äärivasemmistolaiset takaisin mankeloitavaksi. Pyyntö herätti suurta hilpeyttä. Koko Valkoinen Suomi nauroi mahaansa pidellen Leniniä, joka pyynnöllään osoitti, että punavankien mankelointi v.1918 oli oikea teko.

Pian Lenin lupasi porukalle ‘armahduksen’. Puolet porukkaa meni takaisin Venäjälle, jossa he joutuivat Valkoisen Meren rannalla sijaitsevaan keskitysleiriin kidutettavaksi. Kun kevät 1922 koitti, oli vain osa elossa. Nämä saivat lopulta täydellisen ja lopullisen armahduksen – montun reunalla!

Viimeinen Kronstadtilainen Suomessa kuoli 1988. Ukkelin olisi kannattanut elää kituuttaa vähän pitempään – kohta voi tulla uusintaottelu! Sitä olisi voinut katsoa vanhainkodin telkkarista.

Uraa!