TUKHOLMASSA

30. Marraskuuta 1991 tullaan muistamaan Tukholmassa ennen kaikkea päivänä, jolloin vastarinta kasvavaa uusnatsismia vastaan kokoontui yhteen ja iski takaisin.

Marraskuun 30. päivä on kuningas Kaarle Xll muistopäivä. Uusnatsit ovat ottaneet tämän nuoren valloittajakuninkaan idolikseen. Niinpä he järjestävät joka vuosi mielenosoituskulkueen patsaalle juhlien patsaan ympärillä. Mielenosoitus muuttuu aina kuninkaan muistamisesta rasistiseksi ja fasistiseksi voiman uhoiluksi. Anarkistit, syndikalistit ja muut fasismin vastaiset voimat ovat järjestäneet joka vuosi tälle uusnatsien näytökselle vastamielenosoituksen. Viime marraskuussa pistettiinkin todella tuulemaan.

Useat eri järjestöt järjestivät koko päivän ajan kokouksia ja keskusteluja eri puolilla Tukholmaa. Aiheena oli rasismin ja fasismin vastustaminen. Kulttuuritalolla oli paneelikeskusteluja ja Kungsanilla puheita ja musiikkia. Kolmen aikaan iltapäivällä pidettiin ensimmäinen mielenosoitus läpi kaupungin. Mielenosoituksen jälkeen kuultiin jälleen puheita ja tarjolla oli musiikkia ja kahvia. Illalla noin 18 aikaan alkoi suuri kokoontuminen Kaarle XII torille. Paikalle saapui nelisentuhatta ihmistä. Muutaman puheen jälkeen pidettiin lyhyt mielenosoitus kuninkaan patsaalla. Siellä oli jo odottamassa noin 2000 rasismin vastustajaa ja tunnelma oli todella hyvä. Porukka oli päättänyt, etteivät natsit tänä iltana juhlisi Kaarle XII patsaalla. Fasistit eivät suinkaan osoita mieltään kuolleen kuninkaan kunniaksi, vaan värillisiä, kommunisteja ym. vastaan.

Fasismin vastustajien suuri määrä loi osanottajille uskomattoman voiman tunteen. Paikalla oli kaikenlaisia ihmisiä. Suurin ryhmä oli tietenkin nuoret eri liikkeistä, kuten anarkistit, nuoret kommunistit, koululaiset jne… Paikalla oli vanhuksia, oli ay-väkeä, siirtolaisia ja pakolaisia. Ainut porukkaa yhdistävä asia oli inho rasismia ja fasismia kohtaan, ja ehkäpä pelko siitä mitä tapahtuisi, jos tässä asiassa ei pidettäisi yhtä.

Tiedotusvälineet Ruotsissa ja myös täällä antoivat seuraavana päivänä tilaisuudesta aivan toisen kuvan: Väkivaltaa, verta, mellakoita, vihaa. Rasisminvastainen manifesti yritettiin muuttaa”äärimmäisyysainesten keskinäiseksi tappeluksi”. Totta kai paikalla myös taisteltiin. Natsien yritys tulla patsaalle estettiin ja heidät lyötiin hajalle. Väkivaltaisia uusnatseja vastaan ei voi kamppailla kuin näin. Ne eivät katoa valistuksella, eivät passiivisella vastarinnalla. Olisi edesvastuutonta antaa uusnatsien rauhassa hakata ulkomaalaisia, vähemmistöryhmiä ja vasemmistolaisia. Juuri voimannäytöistä niiden rivit kasvavat. Fasistit tulee lyödä hajalle, heidän mielenosoituksensa hajottaa, jos sitä tehdessä veri lentää on se pieni uhri vapaudelle ja ihmisyydelle.

Lähde:BRAND

LUNDISSA

11ruotsiMarraskuun 30. päivä viime vuonna yli 2000 ihmistä otti osaa rasismin ja fasismin vastaiseen mielenosoitukseen Lundissa Ruotsissa. Myöhemmin saman päivän iltana, kun natsien oli tarkoitus marssia tukkivat noin 200 anarkistia marssireitillä sijainneen kadun.

Poliisit yrittivät hajottaa katusulun koirien ja hevosten avulla, mutta luopuivat saatuaan niskaansa kiviä ja pulloja. Poliisien vetäydyttyä militantit rasismin vastustajat rakensivat paikalle barrikadin. Puoli kymmeneltä illalla oli selvää, että fasistit jättivät Lundin. Näihin aikoihin barrikadilla oli jo tuhatkunta mielenosoittajaa.

Myöhemmin kun barrikadi hylättiin hyökkäilivät poliisit mielenosoittajien kimppuun ja paikoin käytiin katutaisteluita.