Lokakuun 11. päivä San Fransiscossa n. 150 anarkistia yhdessä Amerikan Intiaaniliikkeen (AIM) ja muiden “500 vuotta vastarintaa”- liikkeeseen osallistuvien tahojen kanssa sekoitti täysin virallisen Kolumbuksen päivän juhlinnan.

Päivä alkoi Aquatic-puistosta, jossa oli määrä tapahtua Kolumbuksen maihinnousun uudelleennäytteleminen (eli jonkun Kolumbusta esittävän näyttelijän oli määrä saapua veneellä rantaan, pystyttää risti ja lippu ja lausua jotain imperialistista hölynpölyä). Tämä esitys on ollut San Fransiscossa tapana jo vuodesta 1842. Tänä vuonna kuitenkin tuhannet mielenosoittajat valtasivat puiston ja esitys jouduttiin peruuttamaan. Mielenosoittajien miehitettyä puistoa neljä tuntia alkoi vastarintamarssi. Etukäteissuunitelman mukaisesti satoja nuoria värillisiä RAW:stä (Roots Against War) ja anarkistit erosivat marssista sabotoidakseen virallista Kolumbuksen päivän paraatia.

Paraatin ilmestyessä joukko murtautui poliisibarrikadien läpi ja sekasorto pääsi valloilleen. Sadat nuoret värilliset ja mustiin vaatteisiin ja naamioihin sonnustautuneet anarkistit pistivät kytät tiukille heilutellen mustia ja afrikkalaisia lippuja sekä kantaen kylttejä kuten: “Me emme juhli kansanmurhaa”, “Fuck Columbus”, “Vapauttakaa Andres Villaverde” jne. Useita polttopulloja heitettiin; poliisiauto poltettiin; poliisimoottoripyöriä kaadettiin ja hajotettiin; BMW tuhottiin; paraatin ilmapallot päästettiin irti tai puhkottiin; kyltit revittiin; punaisia maalipommeja heiteltiin; iskulauseita maalattiin sprayllä ympäriinsä. Kaiken kaikkiaan Kolumbuksen päivän paraati meni täysin sekaisin.

Huonona puolena päivässä oli se, että poliisi onnistui pidättämään useita henkilöitä (eräät paraatin katsojien avustuksella), vaikka mielenosoittajat saivat joitakin riistettyä poliisin käsistä. Yhden näistä, talonvaltaaja-anarkistipunkin James Pepperin, poliisi valitsi koko tapauksen syntipukiksi, ilmoittaen häneltä löydetyn kassillisen polttopulloja. Hänen tilanteensa on tällä hetkellä epäselvä ja pelättävissä on, että hänestä on tulossa USA:n uusin poliittinen vanki. Joitain pidätettyjä poliisi myös hakkasi ja potki jopa näiden maatessa maassa käsiraudoissa.

Monet onnistuivat kuitenkin pakenemaan poliisia kujien ja takapihojen kautta, osin paikallisten asukkaiden auttamina. Eräs anarkisti pakeni pieneen taloon ja huomasi, että ovet pamautettiin lukkoon häneen perässään. Hieman hermostuneena hän saattoi huomata olevansa keskellä vietnamin kieltä puhuvaa joukkoa, mutta ilahtui kun kaikki rupesivat huutamaan englanniksi “Vallankumous!” ja päästivät hänet ulos muutamaa minuuttia myöhemmin!

Artikkeli on julkaistu Kapinatyöläinen #13 (1/93) -lehdessä.