Etelä-Afrikan paljon mainostettu “demokratisoituminen” on vähitellen saapumassa tavoitteeseensa. Valkoinen hallitus on luovuttamassa poliittisen vallan mustille. Samaan aikaan kun Frederik de Klerk ja Nelson Mandela kilistelevät yhdessä samppanjalaseja vallitsee kuitenkin mustien asuinalueilla väkivalta.

Vuoden aikana on poliittisissa väkivaltaisuuksissa tapettu tuhansia ihmisiä, lähinnä mustia. Väkivallan ylläpitäjänä on ns. “kolmas voima”, joka on muotoutumassa avoimeksi poliittiseksi liitoksi ns. Vapausliiton nimissä. Vapausliittoon kuuluu Mangosuthu Buthelezin johtama Inkatha järjestö, joka on pitkään hallinnut “itsenäistä” zulujen bantustania, KwaZulua, sekä joitain muita apartheid-hallinnon mustista yhteistyökumppaneista. Toisaalta Vapausliittoon kuuluu myös valkoinen äärioikeisto uusnatseja myöten. Tämä liitto edustaa niitä jotka häviävät vallanvaihdossa: valkoista keskiluokkaa ja mustia “jees”-miehiä. 80-luvun lopulla Etelä-Afrikan armeija ja salainen poliisi onnistuivat lietsomaan mustien välisiä ristiriitoja väkivaltaisuuksiksi aseistamalla ja rahoittamalla erilaisia mustista koottuja kuolemanpartioita. Inkathalla, joka kilpaili ANC:n kanssa kannatuksesta, oli myös sormensa pelissä ANC:läisten (tai sellaisiksi epäiltyjen) murhissa. Nyt Inkatha kiihdyttää tappamista epätoivoisesti taatakseen omat asemansa ja valkoinen äärioikeisto tukee sitä.

De Klerkiä eivät mustien keskeiset väkivaltaisuudet juuri kiinnosta. Hän pyrkii ennen kaikkea turvaamaan valkoisten kapitalistien edut tulevaisuuden Etelä-Afrikassa De Klerk edustaa suurpääomaa joka pyrkii turvaamaan voittonsa boikoteilta, levottomuuksilta ja jopa mahdolliselta vallankumoukselta luovuttamalla poliittisen vallan sovinnolla ANC:lle. Kaikesta päätellen yhteisymmärrys taloudellisen eliitin ja tulevien poliittisten vallankäyttäjien kanssa on syntymässä. ANC:n ja sen sisällä vaikuttavan Etelä-Afrikan kommunistipuolueen johtajat ovat vaihtamassa sosialisointivaatimuksia kalliisiin autoihin ja tyylikkäisiin huviloihin. BMW:llä ajaessa kapitalismi alkaa vaikuttaa ihan mukavalta!

Etelä-Afrikasta on tulossa uusi malliesimerkki työväenluokan kusetuksessa. Vanhat vallanpitäjät vaihtuvat uusiin, mutta suurin osa kansasta pysyy köyhinä ja alistettuna kuten ennenkin. Ainut mahdollisuus tämän välttämiseen on köyhien keskuudesta nouseva uusi, ANC:stä irrottautuva vastarintaliike. Tämän ituja onkin nähtävissä monin paikoin. ANC:n johtajien luksuselämä ja suoranainen petturuus herättää yhä kasvavaa närää. Samaan aikaan valkoisen työväenluokan huononeva asema on saanut monet valkoiset tajuamaan yhteiset etunsa mustan työväenluokan kanssa. Kummallakin kun on vastassaan sama kapitalistiluokka.