Anarkistiliike alkoi järjestäytyä Slovakiassa vasta muutama vuosi sitten. Viime kesänä perustetun anarkistiryhmän kansainvälinen sihteeri ja Tshekkoslovakian Anarkistiliiton jäsen kertoo liikkeen tilasta ja tulevaisuudennäkymistä.

Sosiaalinen tilanne maassamme eroaa vain vähän työväenluokan tilanteesta Venäjän ja Ukrainan kaltaisissa maissa. Työttömyysaste on noin 18 prosenttia ja vuonna 2000 noin 12 prosenttia slovakialaisista, eli noin 600 000 ihmistä eli köyhyydessä, kolmelle dollarilla päivässä. Virallisten ja byrokraattisten ammattiliittojen mukaan yli 60 prosenttia työtätekevästä väestöstä elää lähellä köyhyysrajaa tai sen alapuolella. Perinteiset ammattiliitot tekevät yhteistyötä hallitsevan eliitin kanssa ja edistävät näin työläisten voimattomuuden ja fatalismin tunnetta. Tämä on johtanut siihen, että työläiset eivät luota voimaansa. Myös alkoholismi on laaja ja vakava ongelma.

Maamme hankalan tilanteen vuoksi anarkistien asema on erittäin vaikea sosiaalisesti ja taloudellisesti. Olemme saaneet tehtyä kolme numeroa lehteämme, mutta kaikki rahamme ovat menneet siihen. Meillä on vain muutamia vanhoja tietokoneita, ei toimistoa eikä rahaa matkustaa edes maan sisällä.

Anarkistiselle liikkeellä ei ole Slovakiassa juuria. Vasta 1999 perustettiin Slovakiaan Tshekkoslovakian Anarkistiliiton (ESAF) osasto, joka tekee omaa infolehteä. Slovakian ja Tsekin osastot tekevät yhteistyötä, mutta ovat täysin autonomisia päätöksenteossa ja toiminnassa. Tällä hetkellä toimintaa keskitetään kapitalistista globalisaatiota, NATO:a ja EU:ta vastaan. Yritämme myös tukea talonvaltausta maissamme. ESAF levittää eniten anarkistisia kirjoja, lehtiä, lennäkkejä ja muuta propagandaa, mikä auttaa yhteydenpitoa ja aktivistien verkostoa koko Slovakiassa. ESAF tarjoaa tilan vapaalle keskustelulle, koska se ei ole tarkasti ideologisesti profiloitunut kuten PA-AKOP, joten mukaan mahtuu monenlaisia näkemyksiä ekoanarkismista, luokkasodasta ja syndikalismista.

Viime kesänä perustettiin Suora Toiminta – Anarkokommunistinen Työväenjärjestö PA-AKOP. Suora Toiminta on myös lehtemme nimi. PA-AKOP on Slovakian ainut anarkistinen luokkataistelujärjestö ellei oteta lukuun Solidaritaa, vallankumouksellisten anarkistien järjestöä, jolla on yksi jäsen Slovakiassa. Tavoitteenamme on perustaa kunnollinen liitto Slovakiaan, tällä hetkellä PA-AKOP toimii pääasiassa vain Bratislavassa. Teemme tiivistä yhteistyötä ESAF:n sekä kahden tsekkiläisen anarkistijärjestön kanssa. Viime vuoden lopussa PA-AKOP:sta tuli anarkosyndikalistisen internationaalin, IWA:n jäsen.

Ensimmäiset katubileet Bratislavassa

Keväällä 1999 tulevan PA-AKOP:n jäsenet levittivät yli 800 kappaletta Suoran Toiminnan ensimmäistä numeroa 20 000 ihmistä keränneessä byrokraattisen ammattiliiton mielenosoituksessa. Loppuvuonna 1999 ESAF:n jäsenet eräiden muiden kanssa käynnistivät Ruokaa ei aseita -toiminnan Bratislavassa ja jakoivat seuraavina kuukausina ruokaa sekä antikapitalistista materiaalia köyhille. Myöhemmin kaksi uutta ryhmää perustettiin kaupunkeihin Trnava ja Kosice.

Viime vappuna ESAF levitti tietoa globalisaatiota esitelleen näyttelyn yhteydessä ja tapasi Ranskan Anarkistiliiton jäsenen. Kesäkuun alussa Bratislavassa järjestettiin 800 hengen kadunvaltaus muun muassa ESAF:n ansiosta. Katu oli blokattuna yli kaksi tuntia poliisin seuratessa avuttomana vierestä. Tämä street party on toistaiseksi suurin tapahtuma kapitalismia vastaan Slovakiassa. Ainoa ikävä välikohtaus sattui kun bolsevikit Tsekeistä ja slovakialaiset kommunistinuoret toivat infopöytänsä kadulle ja PA-AKOP yritti saada heidät poistumaan. Tällä kertaa he saivat jäädä, mutta tapahtuman jälkeen PA-AKOP ja ESAF päättivät, että jatkossa heidän ei anneta ottaa osaa toimintaamme.

Prahan mielenosoitusten yhteydessä ESAF piti infopöytää Blavassa useiden jäsenten ollessa mukana Prahan vastatapahtumassa. Yksi ESAF:n jäsen pidätettiin ennen Prahan tapahtumaa laittomasta rajanylityksestä (hän osallistui viime vuoden vappumellakoihin Prahassa ja päästettiin vapaaksi 40 vankilapäivän jälkeen, mutta sai kiellon tulla Tsekkeihin). Prahassa pidätettiin myös toinen ESAF:n jäsen, jota syytettiin osanotosta tappeluun poliisien kanssa. Häntä pahoinpideltiin ja kidutettiin putkassa kahdeksan tuntia. Lokakuun alussa PA-AKOP ja ESAF pitivät solidaarisuusmielenosoituksen s26- aktivistien kanssa Tsekin lähetystön edessä ja vaativat kaikista syytteitä luopumista.

Anarkismia työpaikoille

Tällä hetkellä Slovakian anarkistit yrittävät rakentaa useita kampanjoita. Tärkeimmät näistä ovat kampanja 30-tunnin työviikon puolesta, Anarkistisen Mustan Ristin aktivoiminen, kampanja yliopiston maksullisuutta vastaan ja Anti-Fascist Actionin perustaminen.

Kampanja 30-tunnin työviikon puolesta on pitkällinen prosessi. Ideana on ottaa osaa työläisten taisteluihin ja yrittää saada niitä anarkistisemmiksi. Taisteluiden jälkeen ja välillä on tarkoituksena yrittää pitää yllä työläisten taistelutahtoa. Ensimmäiseksi aiomme tukea rautatieläisiä. Slovakian Rautatiet sai viime vuonna lainaa ulkomailta, mikä tarkoittaa käytännössä 16 000 työläisen irtisanomista (30 prosenttia heidän työvoimastaan), rautateiden pituuden lyhentämistä yksinkertaisesti katkomalla kiskoja ja osittaista yksityistämistä vuoteen 2007 mennessä. Haluamme kannustaa työläisiä lakkoon ja vastustamaan näitä määräyksiä. Aiomme perustaa lehden Työläisten solidaarisuus, jossa anarkistit ja militantit työläiset voivat jakaa kokemuksiaan ja näkemyksiään.

Slovakian hallitus suunnittelee uutta lakia, jonka seurauksena yliopisto-opinnot tulevat maksullisiksi. Tämä on suora hyökkäys köyhiä vastaan ja me aiomme taistelle. Toivomme tukea kaikilta maailman yliopisto-opiskelijoilta. Ottakaa meihin yhteyttä. Toivomme yhteydenottoja myös kaikilta anarkistiorganisaatioilta. Kansainvälinen yhteydenpito on elintärkeää jos aiomme saada aikaan globaalia solidaarisuutta.

Priama Akcia
PO BOX 16
840 08 Bratislava 48
Slovakia
e-mail: priamaakcia@hotmail.com
www.volny.cz/priamaakcia