Jo vuodesta 1996 vuosittain järjestettyjen Kansan kuokkavierasjuhlien (vuonna 1999 demon paikka ja aika muutettiin Helsingin EU-huippukokouksen yhteyteen) järjestelyihin osallistui tänä vuonna ennätysmäärä väkeä. Suurin osa porukasta oli syyskuisen Prahan reissun kautta mukaan ”maailmanparannustoimintaan” tulleita. Myös itse mielenosoitusmarssin osanottajamäärä oli ennätysmäisen suuri. Paikalla olleiden arviot vaihtelivat 500:sta jopa 1 000:een (STT:n levittämä 200 oli täyttä paskaa). Tarkkaa lukumäärää oli hankala arvioida, koska mielenosoittajien rivistöt olivat poikkeuksellisen tiiviit. Tapahtuman teemoina olivat tutut sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvät kysymykset: vaadittiin taattua perustoimeentuloa, kohtuuhintaisten asuntojen järjestämistä kaikille, peruspalvelujen turvaamista ja 50 markan minimipalkkaa. Tänä vuonna Kuokkavierasjuhlat olivat myös samalla solidaarisuusmielenosoitus Nizzan EU-huippukokouksen 7.8.12 kymmenille tuhansille mielenosoittajille. Nizzan mielenosoittajien vaatimuslistalla olivat paljolti samat asiat kuin kuokkavieraidenkin. He pyrkivät erityisesti torjumaan Nizzassa käsitellyn artiklan 133, jonka avulla pyrittiin lisäämään enemmistöpäätösten mahdollisuuksia EU:ssa, ja jollaisen olemassaolo MAI-sopimusta käsiteltäessä olisi johtanut MAI-sopimuksen hyväksymiseen.

Vuoden 2000 Kuokkavierasjuhlat eivät olleet tähänastisista parhaat ainoastaan väkimäärän vaan myös tapahtuman laadun suhteen. Tapahtuman konseptia oli kehitetty eteenpäin delegoimalla järjestelyjä Seattlen tyyliin pienryhmille. Kuvaan astuivat perinteisen marssimisen ohella myös väkivallaton kansalaistottelemattomuus sekä ”Kansalaistorin” nimellä kulkenut ohjelmallinen järjestötori Kauppatorilla klo 13-20.

Mielenosoitusmarssi lähti Kolmen sepän patsaalta klo 16. Sieltä marssittiin Mannerheimintien kautta koukaten Pohjois-Espalle. Kulkueen perällä marssiva ”meteliryhmä” piti huolen rytmikkään tarttuvasta marssimusiikista.

Marssi alkoi jännittyneissä tunnelmissa. Poliisi oli hetkeä ennen marssin alkamista takavarikoinut mielenosoituksen järjestelytarvikkeita (äänentoistolaitteita, eräässä kansalaistottelemattomuusaktiossa käytettäviä auton sisäkumeja ym.) sisältävän auton ja pistänyt sen kuljettajan putkaan Kuokkavierasjuhlien ajaksi ilman mitään perustetta. Kuljettajan tiedustellessa syytä kiinniotolle, eräs poliisi ilmoitti hänen jättäneen noudattamatta käskyä lähteä ajamaan poliisiauton perässä Pikku-Roballe. Kuljettajan tiedustellessa miten hän olisi voinut lähteä autolla heti liikkeelle ajamatta auton edessä olevien ihmisten päälle, kyttä vastasi vain: ”Se on ihan hyvä kysymys”. Aikaisemmin päivällä kytät olivat napanneet erään aktivistin pelkän Presidentinlinnan luona oleskelun perusteella ja antaneet hänelle sakot ”teräaseen hallussapidosta”. Kyseinen ”teräase” oli Leatherman-monitoimiveitsi, jota päivystävänä huoltomiehenä työskentelevän pidätetyn työnantaja oli käskenyt tämän pitää aina mukana. Työnantaja antoi asiasta poliisile kirjallisen vakuutuksen, mutta sakkoa ei silti peruttu.

Marssin edettyä Aleksin kautta Mikonkadulle mellakkapoliiseja hyökkäsi äkkiä Suomen Ya Bastan kansalaistottelemattomuusblokkiin, pyrkien kiskomaan näiltä autonrenkaista tehdyt suojapuskurit pois. Osan kytät saivat kiskottua, osa jäi mielenosoittajien haltuun tilanteen rauhoittuessa taas kylmän sodan asteelle ja marssin jatkuessa.

Marssin tullessa Presidentinlinnalle, kulkueen etuosa jatkoi Kansalaistorille, valkohaalarisen Ya Basta -kansalaistottelemattomuusryhmän ja sekalaisen joukon anarkisteja (joita oli paljon myös Ya Bastan riveissä) ja muita innokkaita jäädessä blokkaamaan Pohjois-Esplanadia. Blokki katkaisi poliisin mukaan liikenteen kadulla noin 45 minuutin ajaksi, pakottaen Pressanlinnan kutsuvieraat tulemaan takakautta ja ylioppilaiden perinteisen soihtukulkueen marssimaan Suomen lippujensa perässä poikkeusreittiä. Ya Basta –ryhmä pyrki alkuperäissuunnitelmansa mukaisesti puskemaan autonrengaspuskureidensa, vaahtomuovista, pahvista ja ilmastointiteipistä tehtyjen kilpien ja suojusten sekä 180-senttiä korkean puhallettavan Godzillan avulla poliisirivistöjen läpi lähemmäs linnaa. Samaan aikaan joukko puskemiseen spontaanisti mukaan tulleita suojuksettomia ihmisiä kaatoi Kauppatorin ja poliisirivistöjen välissä olevia mellakka-aitoja ja alkoi pakkautua poliisiketjua vastan sivultapäin. Työnnön yhteisvoima pakotti poliisirivistöt perääntymään kymmenisen metriä, mutta paikalle rynnänneet vahvistukset pysäyttivät pian mielenosoittajien etenemisen. Kesti kuitenkin vielä kauan ennen kuin katu saatiin raivattua tyhjäksi. Poliisit saivat kiskottua väkijoukosta toistakymmentä ihmistä maijoihin ja edelleen putkaan (mistä iso miinus kansalaistottelemattomuusaktion toteutukselle, mutta tekemällä oppii). Kiinniotetut saivat 15 päiväsakkoa haitanteosta virkamiehelle.

Samaan aikaan Kansalaistorilla nautittiin ilmaisesta ruuasta ja kierreltiin järjestöjen kojuissa. Musiikkiesiintyjinä toimivat kehitysvammaisten euroviisujen Suomen edustaja, mielenterveysongelmaisten bändi Los Hermos ja proge-ryhmä Kapteeni Ääni. Tämän lisäksi kuultiin puheenvuoroja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta eri tahoilta.

Illan toinen kansalaistottelemattomuusaktio tapahtui Pressanlinnan takaoven tienoilla linnanjuhlien alkamisaikaan klo 19. Siellä kuusi tontuiksi pukeutunutta BTV-kansalaistottelemattomuusryhmän jäsentä tukki Mariankadun kahliutumalla ketjujen ja metalliputkien avulla toisiinsa. Myös heille tuli putkareissu ja 15 päiväsakkoa kyttien saatua lopulta irrotettua heidät toisistaan. Kaikki Kuokkavierasjuhlien aikana kiinniotetut vapautettiin viimeistään puolen yön aikoihin.