Kaksi aktivistia, Markéta Všelichová ja Miroslav Farkas, pidätettiin 13. marraskuuta 2016 heidän yrittäessään ylittää Turkin ja Irakin välinen raja Haburin rajanylityspaikassa. Heitä syytettiin terroristiseen toimintaan osallistumisesta Pohjois-Syyriassa ja heidät pidätettiin.

2.8. heidät tuomittiin 6 vuoden ja 3 kuukauden vankeuteen kuulumisesta kurdien puolustusjoukkoihin, YGP/YPJ:iin. Nämä ei-valtiolliset kurdijoukot taistelevat Daeshia eli Isisiä, kurdeja vuosikymmeniä alistanutta turkkilaista armeijaa ja Bashar Al-Asad’in diktatuurihallintoa vastaan.

Markéta oli ollut Rojavassa kahdesti, omien sanojensa mukaan hän liittyi puolustusjoukkoihin ja rakastui alueeseen ja sen erikoiseen kulttuuriseen ja poliittiseen tilanteeseen. Tällä kertaa hän ja Mirek olivat hänen mukaansa matkalla Rojavaan, minne he aikoivat pystyttää taistelijoita ja siviilejä varten kenttäsairaalan, ja loppujen lopuksi auttaa puolustuksessa. He järjestivät kampanjan ennen suurta matkaansa saadakseen tarvittavat materiaaalit, mutta eivät myöskään pelänneet puhua alueen elämästä, taisteluista ja vallankumouksesta. Kyseinen julkinen toiminta luultavasti herätti myös Turkin agenttien huomion.

Haastattelussa Markéta sanoi tuntevansa sympatiaa ihmisiä kohtaan, jotka riskeeraavat henkensä taistelussa pahaa vastaan, haluavansa auttaa Rojavaa kaikessa mitä se tarvitsee ja ymmärtävänsä että eurooppalaisena hänellä on paremmat mahdollisuudet osallistua ja auttaa. Hiukan omalla tavallani, mutta heidän kanssaan, hän sanoi.

Me luemme usein kuinka Mirek ja Markéta eivät ole terroristeja vaan viattomia uhreja. Ymmärrämme ja kunnioitamme täysin tätä heidän läheisten ystäviensä ja perheidensä reaktiota, mutta meidän mielestämme se strategia ei auta meitä eikä ole kummankaan vangin mieleen. Me emme halua haaskata energiaa sen loputtomaan hokemiseen, että he eivät ole terroristeja. Kyse ei ole niinkään siitä, että me ajattelisimme heidän olevan, vaan siitä että tiedämme historian ja henkilökohtaisten kokemusten perusteella termin “terroristi” olevan tyhjä termi jolla valtio leimaa vihollisensa. Tšekin tasavallassa sitä käytetään anarkisteista, länsi-Euroopassa radikaaleista islamisteista ja Turkissa sitä vastaan taistelevista.

Markéta ja Mirek valitsivat rohkean askeleen ja valitettavasti päätyivät Turkin valtion hoteisiin, joka on kurdien suurin sortaja vuosikymmenten ajan ja joka siksi näkee aktivistit vihollisinaan.

Nyt he molemmat ovat turkkilaisessa vankilassa. Jos tunnet solidaarisuutta heitä kohtaan ja haluat tukea heitä, ensiksikin älä epäröi kirjoittaa heille allaoleviin osoitteisiin. Kirjeet pitää kirjoittaa englanniksi. Ohjeita siitä mitä kannatttaa kirjoittaa ja olla kirjoittamatta löytyy esimerkiksi Kapinatyöläisen numerosta XX ja Helsingin AMR’n sivuilta.

Markétan osoite

Van T Tipi Kapali Ceza İnfaz Kurumu
Markéta Všelichová
Tevekli Mah. Erciş Yolu (Erciş Yolu 25. Km) Tuşba / Van
650 40
Turecká republika – Türkiye Cumhuriyeti

Mirekin osoite

Van F Tipi Yuksek Guvenlikli Kapali Ceza Infaz Kurumu
Miroslav Farkas
Abdurrahman Gazi, Km, Ipek Yolu Cd. N°25
650 40 Van Merkez/Van
Turecká republika – Türkiye Cumhuriyeti

Äläkä unohda että solidaarisuus ei ole vain vankien suoraa tukemista, vaan myös heidän työnsä jatkamista. Ei ole tarpeen esittää heitä väkivallattomina ihmisoikeusaktivisteina, vaan heidän tapauksensa voi auttaa meitä pohtimaan onko virhe vastustaa kaikin mahdollisin keinoin kansanmurhaa, kodeistahäätöjä, raiskauksia, tyranniaa ja sortoa, oli se sitten valtion, fundamentalistiryhmän tai fasistiryhmään tekemää. Täytyy vain katsoa ympärilleen ja kuunnella sydäntään.

“En usko että tavoitteeni tulisi olla 60- tai 70-vuotiaaksi eläminen, haluan tehdä jotain jolla on väliä. En pelkää enää”, Markéta DVTV’n haastattelussa.

Täältä löytyy Markétan tutkintavankeudessa kirjoittama kirje (ota huomioon hänen tilanteensa lukiessasi)

Osoitteesta mirekamarketa.cz löytyy lisää tietoa Markétan ja Mirekin lakituesta, heidän rahan- ja muusta avuntarpeesta sekä muuta materiaalia.

Tšekin Anarkistinen musta risti kesällä 2017: http://anarchistblackcross.cz/2017/support-marketa-and-mirek-imprisoned-in-turkey/df

Kirjoitus on julkaistu Kapinatyöläinen #50 (2/17) -lehdessä.